Γλώσσες

Text Resize

-A A +A
  • AGRIΓεωργία & Αλιεία (AGRI)

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Dacian Cioloş στην Αθήνα για συζητήσεις σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

• Photo:

O Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία κ. Dacian CIOLOŞ βρέθηκε στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου μετά από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, με σκοπό να έχει συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική ηγεσία για θέματα σχετικά με την προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά και με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2014-2020. Κατά την επίσκεψή του έλαβε μέρος στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, με θέμα "Η Κοινή Αγροτική Πολιτική την περίοδο 2014-2020 και η διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής", συναντήθηκε με τα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και είχε συνομιλίες με τον έλληνα Υπουργό κ. Τσαυτάρη, με τον οποίο έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Απευθυνόμενος στο συνέδριο που οργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Επίτροπος αναφέρθηκε ενδελεχώς στη διάρθρωση και στα οφέλη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας στην ουσία της μεταρρύθμισης, η οποία αναλύεται σε τρία διακριτά επίπεδα: την ανάδειξη της ποικιλότητας της γεωργικής παραγωγής, την παραγωγική κατανομή των άμεσων πιστώσεων και τον ορισμό ομοιογενών και συνεκτικών περιφερειών από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Στην ομιλία του προς τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Ciolos τόνισε ότι η επίσημη έγκριση της συμφωνίας για την νέα ΚΑΠ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και ότι το 2014 θα αποτελέσει μεταβατικό έτος για την καλύτερη προετοιμασία των κρατών-μελών. Εξήγησε επίσης ότι η ανακατανομή των ενισχύσεων θα βασίζεται σε στοιχεία όπως ο προσανατολισμός σε ενεργούς αγρότες, η παροχή κινήτρων για νέους γεωργούς κατά τα πέντε πρώτα χρόνια, η πριμοδότηση των μικρών εκμεταλλεύσεων, η ενίσχυση ευαίσθητων, αλλά σημαντικών καλλιεργειών, η βοήθεια προς τους αγρότες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, η δημιουργία ταμείου κρίσης.

Ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε με τον κ. Ciolos για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον αγροτικό τομέα, τις θέσεις της Προεδρίας για ορισμένα βασικά θέματα καθώς και για το τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην εξάμηνη θητεία της Ελληνικής Προεδρίας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι οι πόροι ύψους σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν στον αγροτικό τομέα της χώρας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής την περίοδο 2014-20 μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοχλός ανάπτυξης και να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη.